Veelgestelde vragen

Wat is er allemaal mogelijk met permanente make-up:
– wenkbrauwen (hairstrokes, schaduw, powder)
– eyeliner (infralash, grafic eyeliner, smokey)
– liplijner
– full-lips

Is het pijnlijk?
De behandelingen zijn niet geheel gevoelloos, maar iedere klant ervaart dit anders.

Is PMU vergelijkbaar met tatoeëren?
De techniek van tatoeëren en PMU lijken beide erg op elkaar, maar het verschil is dat tatoeëren dieper in de huid in gaat, dan met PMU. Dit heeft als voordeel dat PMU eerder vervaagt, en dus ook makkelijker is aan te passen is.

Hoelang duurt een Permanente Make-up behandeling?
Een Permanente Make-up behandeling bestaat uit twee sessies. Diva’s permanente make up studio vind het belangrijk dat de specialist goed de wensen van de klant begrijpt en daarom wordt er voor de behandeling altijd voldoende tijd ingepland (1 tot 1,5 uur).

Hoelang blijft Permanente Make-up zitten?
Gemiddeld blijft PMU 1 tot 1,5 jaar zitten.
Het pigment zal nooit helemaal verdwijnen, maar het zal met de tijd vervagen. Dit komt voornamelijk door blootstelling aan UVA- UVB stralen (daglicht), zonnebank en peelings.

Daarom is het belangrijk om dagelijks een factor te gebruiken en in de zomer maanden een hoge factor aan te brengen. Zo beschermt u de kleur beter tegen vervagen.

Waar moet ik rekening mee houden Voor de behandeling?
Om elke PMU behandeling zo optimaal te laten verlopen, geeft Diva’s permanente make up studio de volgende adviezen die dienen als voorzorg instructies voorafgaand aan elke behandelsessie:

 • Drink een aantal dagen van te voren geen groene thee en neem geen voedingssupplementen (vooral letten op A en E), door de antioxidanten pakt de PMU mogelijk minder goed.
 • Drink 24 uur voor de behandeling GÉÉN alcohol en op de dag zelf geen koffie of andere cafeïne houdende dranken, dit kan eventueel voor bloeden tijdens de behandeling zorgen en het kan de mogelijke zwelling na de behandeling vergroten. Bloeden tijdens de behandeling zorgt er voor dat de PMU moeilijker blijft zitten en sneller grijzig wordt.
 • Neem 24 uur van te voren geen Aspirine, Ibuprofen, of Naproxen… Paracetamol mag wel.
 • Neem 24 uur voorafgaand geen bloed verdunnende medicijnen (overleg met uw arts)
 • Als u uw wenkbrauw haartjes bleekt is het af te raden deze behandeling te ondergaan; de chemicaliën zullen ook het pigment uit de huid bleken. De haartjes mogen wel geverfd worden.
 • Bij een eyeliner behandeling moeten de lenzen uit. U moet er rekening mee houden dat de lenzen mogelijk meerdere dagen niet gedragen kunnen worden (door een mogelijke zwelling en voor een betere wondgenezing), hou dus een bril bij de hand. Voor de genezing is het beter om pas na 72 uur de lenzen weer te dragen en dan de lenzen met steriel water afspoelen voorafgaand het in de ogen te plaatsen. Enerzijds omdat het in en uit doen van lenzen bacteriën met zich mee kan brengen wat mogelijk tot infecties kan lijden en anderzijds omdat lenzenvloeistof bestaat uit een zout oplossing en zout trekt het pigment uit de huid.
 • Bij een lipbehandeling is het beter om 2 weken voor de behandeling te stoppen met veelvoudig gebruik van labello, lip glos en/of andere lip balsems (veelvoudig gebruik houd in meer dan 2 keer smeren per dag). Lipbalsems kunnen mogelijk de celdeling vertragen wat invloed kan hebben op het resultaat van PMU.

Waar moet ik rekening mee houden Na de behandeling?
Na de behandeling kan de gepigmenteerde huid een beetje geïrriteerd en/of trekkerig voelen en er kan mogelijk een kleine zwelling optreden. Dit is niet iets om u zorgen over te maken en hoort bij het genezen van de behandeling. Om de PMU behandeling zo optimaal mogelijk te laten genezen en het mooiste resultaat te krijgen raad Diva’s permanente make up studio de volgende adviezen als nazorg instructies aan:

 • De behandelde huid dient gedurende 5 tot 10 dagen droog te worden gehouden. Let op dat u géén water, bodymilk, lotion en make-up op de behandelplaats aanbrengt. Sterk aangeraden wordt om tijdens de eerste 5-10 dagen ‘s avonds en ‘s ochtends enkel een dun laagje witte vaseline op de behandelde huid aan te brengen (dat geven wij mee aan de klant). De huid zal op deze manier sneller en mooier genezen en dan na 5-10 dagen is de huid gesloten en kan deze weer nat gemaakt en opgemaakt worden.
 • De eerste dagen zullen er hele kleine korreltjes op de huid ontstaan; dit zijn minuscule korstjes. Laat uw huid deze zelf afstoten en krab ze er niet af om littekens te voorkomen. De eerste week na de behandeling dient u ook niet onder de zonnebank te gaan en ook de natuurlijke zon zo veel mogelijk te vermijden. De afstoot van pigment zal gedurende de 3e en 4e dag plaatsvinden en de kleur minder intens maken. Indien de nazorginstructies nauwkeurig worden opgevolgd zult u hier vrijwel geen hinder van ondervinden en zal de huid zich probleemloos herstellen.
 • Raak de permanente make-up zo min mogelijk aan met de handen om infecties te voorkomen. Dep het behandelde gebied alleen met een schone tissue schoon en probeer het zoveel mogelijk droog te houden.
 • Druppel geen wond- desinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond en plak geen pleisters of gaasjes over de behandelingsplaats.
 • Voor de beste genezing en om de pigmenten niet te laten vervagen is het beter om 5-10 dagen niet te sporten, naar de sauna en/of het zwembad te gaan. Zweet (zout) trekt namelijk de pigmenten eruit.
 • Vermijd zoveel mogelijk (wat mogelijk is) de eerste zeven dagen direct zonlicht of zonnebank licht. Probeer in de toekomst als u in de zon gaat de PMU te beschermen door deze met factor 30 of hoger in te smeren.
 • Het is beter om geen chemische peeling gedurende zes maanden na de pigmentatie te gebruiken. Daarnaast is het ook af te raden om Retinol houdende (Vit A) producten of peelingen te gebruiken op de PMU gedurende 30 dagen na de behandeling.
 • Voor de lippen: maak geen gebruik van whitening tandpasta en smeer de eerste 5 dagen voor het tandenpoetsen de lippen in met vaseline, beter is om pittig eten te vermijden en geen heet drinken te nuttigen, drink de eerste uren na de behandelingen door een rietje.

Wanneer kan ik niet behandeld worden?
⁃ Als u jonger dan 16 jaar bent.
⁃ Met eyeliners: Als u lijdt aan oogaandoeningen, zoals diabetes retinopathie, glaucoom en staar.
⁃ U Hemofilie (bloedstollingsziekte) heeft
⁃ U last heeft van Keloidvorming (gestoorde wondgenezing)
⁃ Als u koorts heeft op de behandeldag.
– Als u Roacutane (medicatie en zalf) gebruikt. U kunt dan 3 maanden na het einde van de kuur weer behandeld worden.

Wanneer mag ik make up aanbrengen op de behandelde huid?
De eerste 5 dagen na de behandeling mag er geen make-up aangebracht worden. Na 5 dagen mag dit wel, de huid is dan dicht en er kunnen dan geen infecties meer ontstaan.

Ik onderga binnenkort chemotherapie, wat kan pmu voor mij betekenen?
PMU kan als ondersteuning goed gebruikt worden voordat u met de therapie start. Wij brengen een schaduw aan tussen de bestaande haartjes, mochten de haartjes door de therapie uitvallen dan heeft u toch tijdelijke wenkbrauwen. U kunt ook op de wimperrand een poederig lijntje laten zetten, zodra de wimperhaartjes uit vallen heeft u toch kleur rondom de ogen. Mocht u geinterreseerd zijn in een van deze behandelingen, houd er dan rekening mee dat er tussen de PMU behandeling en de chemotherapie behandeling minimaal 5 dagen moeten zitten. Dit zodat de behandelplaats genezen is voor de chemotherapie plaats vind.

Is Pmu veilig?
Het is bewezen dat PMU geen schade toebrengt aan de gezondheid. In sommige gevallen wordt het toch afgeraden om PMU te ondergaan. Vandaar dat altijd eerst het “informent consent formulier” moet worden ingevuld, zodat wij de medische achtergrond kunnen achterhalen en hier op een veilige en verantwoorde manier mee om kunnen gaan.
Diva’s permanente make up studio is met haar werkwijze op hygiëne en veiligheid, onder de strenge toezicht van de GGD goedgekeurd.
Op de pigmenten zijn strenge eisen die aan alle wettelijke normen moeten voldoen.
Kijk voor meer info op www.veiligpmu.nl

Welke behandelingen worden het meest gedaan?
De meest gevraagde behandelingen hebben betrekking op de wenkbrauwen. De functie van de wenkbrauwen is niet alleen om de ogen te beschermen, maar ook om onze gezichtsuitdrukking kracht bij te zetten. Zonder wenkbrauwen is er weinig uitdrukking in het gezicht. Omdat veel vrouwen te veel hebben geëpileerd, of boven hun wenkbrauwen haartjes hebben weggehaald of omdat de wenkbrauwen gewoon dunner worden, is dit een veel gevraagde behandeling.

Hoe wordt permanente make-up aangebracht?
Het wordt ingebracht met heel dunne naaldjes. Met elke naald zijn er veel verschillende technieken mogelijk, met weer verschillende effecten. Zo zijn er naalden waarmee je een scherpe lijn kunt tekenen of naalden waarmee je kunt uitschaduwen of heel natuurlijke haartjes kunt tekenen.

Wat is het verschil tussen Hairstroke en Ombre?
De naam ”Hairstrokes” zegt het al, bij deze techniek wordt er met hele dunne strokes gewerkt, haartjes techniek en wordt uw wenkbrauw dmv hairtrokes opgevuld.
De ombre techniek is een ”Pixel” techniek, hierbij wordt de gehele wenkbrauw heel zacht geschaduwd wat een poeder effect geeft. Bij deze techniek ziet u een natuurlijke overloop van het begin en het einde van de wenkbrauw, bij deze techniek wordt het begin van de wenkbrauw licht gehouden en hoe meer we naar het uiteinde gaan hoe krachtiger de kleur wordt, wat ook een natuurlijk resultaat kan geven.

Ik weet niet voor welke techniek ik moet gaan, welke is beter?
De ene techniek is absoluut niet beter als de ander. Het is vooral een kwestie van smaak.
Daarom adviseren wij altijd goed onze voor en na foto’s te bekijken en zo te beoordelen welke techniek je het meeste aanspreekt. Over het algemeen blijft een Ombre wenkbrauw iets langer zitten dan een hairstroke wenkbrauw, maar ook verschilt dit uiteraard per huid.

Is de behandeling na een keer klaar?
Als u ervoor kiest om permanente make-up aan te laten brengen, dan moet u er rekening mee houden dat u gemiddeld 2 keer voor een behandeling moet komen. Dit is voor het beste resultaat. Na de behandeling is de pigmentatie altijd te donker maar de kleur zal na drie à vier dagen vervagen. De eerste behandeling neemt het meeste tijd in beslag. Hier krijgt u een intake gesprek, waarbij de vorm wordt bepaald en de kleur wordt gekozen. Daarna volgt de behandeling. In totaal duurt de eerste behandeling anderhalf tot twee uur. De tweede behandeling duurt ongeveer een uur.

Hoeveel tijd moet er tussen de eerste en tweede behandeling zitten?
Het beste is om de 2e behandeling na 4 weken te plannen. Uit onderzoek is gebleken dat de huid van binnenuit na drie tot drie en een halve week hersteld is. Dan zijn alle cellen weer hersteld.

Waarom moet ik terug komen voor een nabehandeling?
Ongeveer vier dagen na de behandeling, ziet u dat de pigmentkleur een stuk lichter is geworden. De opperhuid vernieuwt zich en schilfert na drie à vier dagen gedeeltelijk af. Hierbij verliest u het pigment dat in deze laag was opgenomen. De tweede behandeling dient om de kleur weer bij te werken tot de kleur die u wenst. Ook kan er nog eventueel correctie/aanvulling op de vorm worden aangebracht.

Wanneer moet ik terug komen voor een touch-up?
Zodra u ziet dat de permanente make-up dusdanig vervaagt dat u weer elke dag bij gaat tekenen. Dit is meestal na een à twee jaar. U betaalt dan gewoon een nabehandeling. Hoe de huid op de behandeling reageert verschilt van persoon tot persoon en van de behandeling die u ondergaan heeft. Maar over het algemeen kunt u gewoon werken.

Hoe wordt de kleur gekozen?
Bij het kiezen van de juiste kleur pigment wordt gekeken naar de ondertoon van uw huid. Om tot een mooie pigmentatie te komen, en dat geldt zeker voor de wenkbrauwen, moet de juiste ondertoon worden vastgesteld.

Ik heb mijn permanente make-up ergens anders laten zetten, maar ik vind het niet zo mooi. Kan ik het door jullie laten bijwerken?
Ja.

Is het eindresultaat direct zichtbaar?
Nee. Het eindresultaat is pas zichtbaar na 1 tot 2 weken. De huid is na de behandeling licht gezwollen en in het begin, na de behandeling, is de kleur van de pigmentatie donkerder. Dat wordt gemiddeld nog zo’n 40 procent lichter.

Moet ik mijn eigen wenkbrauwharen weghalen/afscheren of epileren voor de behandeling?
Nee absoluut niet! Wij adviseren zelfs om zo min mogelijk te epileren als u een afspraak bij ons heeft ingepland, des te beter kunnen wij het model erin maken. Haartjes belemmeren de behandeling totaal niet. Dit  geeft juist alleen maar een natuurlijker effect. Zeer licht blonde haartjes kunnen eventueel voorafgaand geverfd worden. Wij adviseren om minimaal 2 a 3 maanden voor de behandeling niet meer te epileren, zodat wij het beste uit uw eigen wenkbrauw kunnen halen, en daar waar u het van uw eigen wenkbrauw mist, wij dit op een natuurlijke manier op kunnen vullen.
Na de behandeling epileert u zelf de haren die buiten de vorm vallen weg om zo de vorm mooi strak te houden, bent u hier zelf niet zo handig in kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om dit te laten doen.

 

Gaat het zwellen na de behandeling? En kan ik nog naar huis rijden of werken na de behandeling?
Na het aanbrengen van een eyeliner kan wat zwelling optreden.
U kunt thuis koelen om eventuele zwelling te voorkomen. U kunt gewoon naar huis rijden. Eventueel is een zonnebril van toepassing bij zonnig, helder weer. U kunt de dag erna gewoon naar uw werk gaan. Het resultaat, direct na de behandeling, is wel wat donkerder dan na de genezing.
Ook bij de lipcontour kan direct na de behandeling wat zwelling optreden.
De zwelling zal meestal na 2 dagen verdwenen zijn.

Ik heb gevoelige ogen. Kan ik dan wel permanente make-up verdragen?
Jazeker. Permanente make-up is juist ideaal voor personen die gevoelig reageren op gewone make-up. Deze komt vaak in de ogen terecht waardoor deze geirriteerd raken en gaan tranen en/of rood worden. Met permanente make-up behoort dit probleem tot het verleden.

Ik heb een afspraak gemaakt bij Diva’s permanente make up studio en ik ben verhinderd. Wat moet ik doen?
Gelieve u afspraak uiterlijk 48 uur voor de behandeling te annuleren. Op deze manier kunnen wij nog andere klanten inplannen. Anders zijn wij helaas  genoodzaakt om 50 euro in rekening te brengen.